HAIBUN – TANRENGA
~ DECEMBRIE ~
„Ceva nou, ceva vechi, ceva de împrumut, ceva albastru”, cuvintele adunate după același principiu își cer dreptul de a vedea lumina foii. O lumină care nu-mi este indiferentă, o lumină în care plantez flori de gând umblător. În dreptul fiecărui semn zăbovesc o mulțime de gânduri, îndelung cercetate, cântărite, obsedate ca și mine de lumină dar numai unul singur răzbate în cuvânt. Într-o lume tot mai predispusă spre uitare și artificialitate evadarea în scris este mai mult decât nevoie, este mod de a fi. Ca într-un templu urmez ritualul liniștii premergătoare scrisului. Totdeauna am la îndemână coli de hârtie, pixuri, creioane, multe creioane cu mină moale și nelipsitele cărți. Nu știu care dintre ele îmi va lumina sau deschide drumul.
liniște de schit –
pitit în călimară
un poem haiku
Deși aceleași decorul, redescopăr schimbările de la o zi la alta. Firicele de amurg tivesc norii grei de zăpadă, semn că iarna-i aproape. Smocuri de ciulini amintesc de vara toridă, printre ierburi se aude fâșâitul uscat al vântului, undeva aproape păsări neliniștite brăzdează înălțimile, se rotesc, se caută, se găsesc și țipă aparent fără motiv, parcă ar vrea sa-mi transmită ceva. Pe marginea cărării foșnitori pinii monumentali și o mulțime de pietricelele colțuroase. Văzul, auzul, simțurile toate parcă așteaptă semnul magic care să deșire povestea. Nelipsite din desaga închipuirii sunt celebrele Urim și Tumim.
frunzele roșii –
încă fierbinte scrumul
ultimului foc
Alei acoperite de zăpadă, copacii și băncile ninse, veselia copiilor transformă grădina într-un colț de poveste. Versuri din poezia nordicilor îmi vin în minte și deodată pășesc cu sfială într-un tablou ireal. Răsfirate în gând amintirile se suprapun peste steluțe licărinde, peste ghirlande multicolore și pomi încărcați de podoabe. Ghemul luminilor deșiră în sens invers anotimpurile căutând printre fluturii iernii un copil cu pupilele dilatate. Îl descopăr traversând paradisul. Ne știm de o viață, irișii noștri au aceeași culoare, împărțim aceeași bucată de cer, purtăm în desagă bagheta uimirilor. O temere mă urmărește totuși în fiecare decembrie. Prins în iureșul vieții mi-e teamă să nu uit a-l chema. Depindem încă unul de celălalt, avem de făcut împreună atâtea lucruri și tot atâtea de recuperat. Să aprindem focul, să stăm de povești, să despachetăm beteala, să potrivim steaua în vârful bradului și mai ales, să împărțim acum toate portocalele pe care atunci, demult, doar le desenam.
apus de soare –
decojind în tăcere
o portocală
Ca și luna, stăpână a nopții ajunsă-n popasuri pentru a le părăsi, îmi urmez spiritul, nezorit de nimeni și nimic. Singura certitudine sunt aceste cuvinte, pași închipuiți mă poartă spre adâncul ființei acolo unde toate necunoscutele se adună în jurul aceluiași nume. Transfigurări răsărite-n spirală și unde tăcute potrivesc noi borne traseului, după anotimpuri și trebuințe, după nevoia de cunoaștere și popas, ținuturi fără nume se cer explorate. Gândul se-ndreaptă spre toți cei dragi plecați în alte împărății sau pe vreun drum fără întoarcere. Pentru ei păstrez în cutie cel mai frumos dintre globuri, știu că îmi sunt aproape și-mi împărtășesc bucuria.
noapte magică –
în paharele noastre
resturi de lună
Între primele rânduri și cele de-acum s-au scurs câteva zile. Totul în jur este alb. În câteva ore vom număra secundele dintre ani, vom face urări de mai bine și bună vedere. Îmbrățișându-ne sub buchetul de vâsc vom înnoi vechile promisiuni. Una dintre ele va fi aceea de a avea grijă de verdele câmpiei, de albul zăpezii, de sufletul copil.
clipa dintre ani –
de dopul șampaniei
atârnă timpul
Haibun, Ana Urma
noaptea-mi dictează doar
stele şi insomnii
Costel Zăgan
o simplă deghizare
clipa într-un fulg de nea
Vasilica Grigoraș
în pojghița de gheață
se oglindește luna
Ion Cuzuioc
spre cărările ninse
cu inimile calde
Mariana Babiuc Marica
pe masa poetului
curge mătasea lunii
Marin Rada
© Proiect cultural DincoloderetinăHaiku, 2018
Haibun – TanRenga
Coord. Maria Oprea, Andreea Maftei, Ana Urma
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu