TRAIECTORII FRAGILE * FRAGILE TRAJECTORIES *GOGYOHKA* ANTOLOGIE – ANTOLOGY – ANA URMA
TRAIECTORII FRAGILE
FRAGILE TRAJECTORIES
GOGYOHKA
Antologie-Antology
Gogyohka…un nou început
Cartea apărută recent la Editura Grinta prin grija și implicarea directă a Mariei Oprea, coordonator al volumului, este editată bilingv engleză-româna, traducător Sebastian Ciortea. Este deosebită prin aspectul dat de copertă, imagine aleasă parcă anume pentru ilustrarea titlului TRAIECTORII FRAGILE FRAGILE TRAJECTORIES, GOGYOHKA, Antologie – Antology, are 260 de pagini, textura ușor învechită a hârtiei ducând cu gândul la vechile pergamente. Fiind rezultatul unui proiect online de grup, Gogyohka România
(https://www.facebook.com/groups/191778484752505/), început în luna februarie a.c. și finalizat chiar mai curând decât ne așteptam, cartea se bucură în deschidere de cuvintele de apreciere aparținând coordonatorului grupului omolog din S.U.A., Robert Gillette :
Consider că grupul Gogyohka România este cea mai primitoare comunitate. Administratorii, echipa, precum și toţi membrii, sunt cei mai talentați poeţi, poeticitatea îşi face simţită prezenţa, în jurul lor. Competenţa și stilul frumos, unic al fiecărui poet sunt de neegalat în ochii mei. A fi membru în Gogyohka România este ca și cum ai găsi paradisul poeziei.
Gogyohka, poezie de inspirație niponă, înrudită cu tanka prin mesaj și numărul de versuri (cinci) ușor de reținut, este un mod de exprimare a extazului contemplativ și bucuria spontană a clipei …de o intensitate aparte (Cristina Cristea) sau …versul șoptit de adâncul liniștii (Mirela Orban), într-un cuvânt …poezie împrospătată cu metafore, epitete, imaginații și, de ce nu, cu zicale și proverb ale neamului nostru (Ion Cuzuioc), adunate ca într- …un album foto al trăirilor din momentul scrierii (Ana Drobot). Citatele sunt extrase din cuvântul însoțitor poemelor al câtorva dintre autorii cuprinși în carte.
Cuvintele nu fac altceva decât să ne adune din lucruri și întâmplări (Costel Zăgan), ne înlănțuie firesc și liric, fără a pierde simțul realității pentru a transmite mesajul parcă preexistent de cele mai multe ori de iubire, de extaz și contemplare. Există cuvinte care se cer scrise, care numai pe foaie respiră tăcerea imaginației, a ființei celor pentru care însăși gândirea este o liră abstractă. În lumină, în furtună, din memorie sau viziune trecând prin anotimpuri, fără tipare, poetul își destăinuie uimit la nivelul expresiei în versul spontan și deschis nevoia de a-și lega trăirile de un șipot de ape, de o aroma, de un fir de iarbă, dând impresia că poezia se află pretutindeni. Cu migala restauratorilor de picturi experimentăm în scris, improvizăm, căutăm acele traiectorii fragile ale limbajului, ale celor mai fericite alăturări de cuvinte care se vor regăsi la lumina tiparului, în poeme (…mare parte dintre ele rămân în caiete, pe foi răzlețe, în manuscrise/n.a).
Dacă nu acum, atunci când? Dacă nu aici, atunci unde? Dacă nu noi, atunci cine? Intrebări retorice cărora au știut răspunde 21 de autori prin dăruirea creațiilor, unii dintre noi aflându-ne la început de drum într-ale scrisului, alții consacrați dar, toți dornici de abordare a noii poezii. Fiecare lăsându-se în voia peniței am dat viață prin cuvinte unor gânduri și imagini din universul propriu, întegrându-le propria măsură a înțelesului și semnificației. Oriunde am deschide cartea vom putea citi un poem despre iubire, o meditație, o reflecție asupra vieții sau trecerii timpului.
Parafarazând pe marele Apostol Pavel dacă dragoste nu e …nimic nu e! nu pot decât să adaug că intrarea omului în veșnicie este posibilă și prin dăruire, creație, iubire. Poemele redate mai jos, aparțin autorilor în ordinea menționată pe copertă și ilustrează trăirile, adevărate confidențe de moment imaginate poetic, care sperăm să inducă cititorului starea de bine și reverie specifice poeziei.
plouă torenţial
şuvoaie pe şosea
sub asfalt
ţărâna suspină
de dorul apei.
***
am vrut să scriu
despre mine
cuvinte frumoase şi drepte
şi am desenat
linii.
***
vântul aduce
pe masa mea
frunze şi păpădii
deschid ochii
văd pasărea
***
pe o alee pustie,
zâmbind unei magnolii înflorite,
aşez umbrela mea roşie
peste un şotron
pe jumătate şters
***
în jurnalul tatălui
citate de dragoste
să le citească şi copiii.
nepoţii le copiază
cu mult zel
***
cuvintele ies din iarnă
sunt asemeni ierbii
în bătaia vântului
seminţe
încolţite de gânduri
***
toate simţurile
trezite complet
dintr-o dată
parfumul
unui trandafir presat
***
ai uitat să declari
inima mea
şi a rămas deschisă
bagaj pe bandă
în aeroport
***
lasă-l să îţi mângâie părul,
căci e doar o adiere
nu furtună
să-ţi fie răsuflarea
dulce ca vântul de vară
***
ancoră
toată graţia
luminii peste
obrajii ei
dintr-un dans
***
iubirea asta
cu gust de cireşe amare
vară după vară
noapte după noapte
din când în când bucuria
***
dimineaţă e atunci
când soarele
încearcă în zadar
umbrele
să ne despartă
***
petale de crini
lângă altar
aleanul
buzelor prin şoapte
linişte clipa
***
am văzut
o lume întreagă
şi n-am observat
firul de iarbă
din faţa uşii mele
***
pe umărul meu
greutatea lacrimii tale
cade abrupt.
rămâne doar
gândul ascuns
***
pe frunze mi-am scris
sufletul
lasă-mi-l verde pădure
păsări cântă în zori
şi zboară cu el
***
răcoarea nopţii
adună parfumul teilor
dând îndrăgostiţilor
doza de iubire
spre neuitare
***
ce noapte frumoasă!
priveam cum luna îmblânzea pământul,
iar gura mi-a devenit o stea
care-a-nceput
să vorbească
***
înapoi cuvântul
tăcerii
simt apropierea
mâna întinsă pe care
n-o pot ajunge
***
azi
ne pândeşte
dragostea
înălţându-ne
dincolo de noi
***
ploaie de vară
pe un perete
un cui nou bătut pentru
două genţi
şi o umbrelă
Uneori imaginea sau cuvântul transpus în poeme pun gândul în mișcare, prin lectură ne transportă într-un alt univers, într-un …nou început: Gogyohka pentru mine înseamnă un nou început în poezia universală. Cinci linii care aduc în sufletul cititorului o invitaţie la contemplare, la prezent. Şi, de ce nu, o invitaţie la scris, chiar dacă, se spune, toate au fost deja scrise demult (Maria Oprea). Mulțumim celor implicați direct în coordonarea volumului TRAIECTORII FRAGILE FRAGILE TRAJECTORIES, GOGYOHKA, Antologie – Antology, precum și Editurii Grinta, reprezentată de domnul Gabriel Cojocaru, pentru finalizarea acestui proiect inedit. (Ana Urma, 20.08.2018)
© Gogyohka România
https://www.facebook.com/groups/191778484752505/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu